Wat is NLP?

NLP staat voor “Neuro Linguistisch Programmeren”. Vrij vertaald betekent het eigenlijk zoiets als “je brein met behulp van taal programmeren”. Officieel is het een term voor een verzameling van de meest effectieve behandelmethoden die door coaches en therapeuten wereldwijd worden gebruikt.

NLP is een model voor effectieve communicatie en doelgerichte verandering. NLP is een methode voor het bestuderen van de subjectieve ervaring: hoe mensen komen tot hun waarnemingen, gedachten, stemmingen en gedrag. NLP biedt de unieke mogelijkheid om (excellent) gedrag te modelleren, zodat het voor anderen beschikbaar komt. NLP betreft zowel de methode van modelleren, als de vele modellen van experts die daarmee ontdekt zijn en nog steeds ontdekt worden.

NLP werd ontwikkeld in de jaren zeventig. De grondgedachte van NLP is dat vaardigheden van zogeheten experts in kaart gebracht en als techniek aan anderen onderwezen kunnen worden. 

Ik zelf ben in de jaren ’90 in contact gekomen met NLP door de Amerikaanse coach Michael Neill, auteur Robert Dilts en later de populaire Tony Robbins. Met name Dilts heeft een enorme bijdrage geleverd door zijn ontwikkeling van de “neurologische niveaus”, die de basis vormen van veel interventies die in NLP coaching gebruikt worden.

NLP methoden zijn zeer effectief, en worden in allerlei andere vormen van therapie, coaching en communicatie met veel succes toegepast.

NLP wordt onder andere toegepast voor:

  • Behandelen van angsten en fobieën
  • Omgaan met druk en stress
  • Coaching en het bereiken van doelen
  • Effectieve communicatie
  • Veranderen van gedrag

Ik ben NVNLP & CRKBO gecertificeerd NLP-Practitioner. Je kunt bij mij o.a. terecht voor NLP-coaching, behandeling van angsten en fobieën, communicatietraining en gedragsverandering.

Is dit iets voor jou? Neem dan contact met mij op of maak een afspraak. Ik help je graag!

Meer weten over wat NLP-coaching voor je kan doen? Hier kun je mijn gratis e-book downloaden.