Waarom je je emoties mag koesteren

Momenteel lijkt het wel of we worden doodgegooid met emoties van anderen (op social media, televisie, zelfs politiek lijkt alleen nog maar om emoties te draaien). Kennelijk hebben we een enorme honger naar emotionele “input”. Tegelijkertijd zie je mensen steeds openlijker stevig worstelen met hun eigen emoties.

Het lijkt wel of emoties van anderen ok√© zijn, maar die van onszelf eigenlijk niet, of lastig. En als we er niet mee kunnen “dealen”, stoppen we ze weg of maken we er juist een heel verhaal van en blijven we er eindeloos mee bezig.

Hoe kunnen we nu beter, effectiever omgaan met onze emoties?

Deze vraag kun je beantwoorden door een vergelijking te gebruiken, een metafoor:

Het schilderij hierboven laat een koets zien. De koets wordt bestuurd door de koetsier; de paarden trekken de kar, de passagier bereikt zijn doel, zolang elk van deze onderdelen goed functioneert. Het geheel van koets, passagier, koetsier en paarden vertegenwoordigt in deze vergelijking de mens:

  • de koets is je lichaam
  • de passagier is je ziel
  • de koetsier is je brein
  • de paarden zijn je emoties.

De reis met de koets staat voor de reis van je ziel; je ziel is hier op aarde om een bepaalde reis te voltooien. De meesten van ons hebben geen idee waar die reis naartoe gaat, maar we willen wel veilig aankomen en een prettige reis hebben. Dat kan, als je je beseft dat je daarvoor goed voor het geheel moet zorgen:

Door goed voor ons lichaam te zorgen, vergroten we de kans dat deze koets ons tot het eind van de reis draagt en beschermt.

Door goed voor de passagier te zorgen, goed naar onze ziel te luisteren, vergroten we de kans dat deze aankomt op de plaats van bestemming, en niet ergens anders.

Door de koetsier goede instructies te geven, en ons brein niet volledig zelfstandig te laten bepalen waar we heen gaan, komen we op de juiste bestemming aan. Het brein is nodig om ons te helpen de bestemming te bereiken, maar de ziel, de passagier, bepaalt waar we heen gaan.

Daarom leidt de koetsier de paarden: Het brein leidt de emoties. De kracht van de paarden is nodig en nuttig. Zonder de paarden duurt de reis eindeloos veel langer en zou de koetsier de kar moeten trekken. Dat gaat een tijdje goed, maar niet zo lang.

Als je emoties beschouwt als de kracht die jouw levensreis trekt, je brein als de baas van je emoties en je lichaam, en je ziel als de baas van je brein, ben je op de goede weg om een prachtige reis te maken.

Je emoties zijn daarbij niet lastig, maar juist de drijvende kracht! Zorg er wel voor dat je, in je rol als koetsier, zelf de baas blijft over die emoties.

Om dat te kunnen, moet je koetsier goed met de paarden, de koets en de passagier kunnen werken. Ook de hindernissen onderweg zullen voor het grootste deel door de koetsier moeten worden overwonnen. De koetsier is dus essentieel! Zorg dus goed voor je brein, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen op het juiste moment.

Ben je klaar om bewuster te gaan reizen? Maak dan eens een afspraak voor een coachingsessie. Ik help je graag verder op weg!