Stemmetjes horen

Soms is het nog een hele opgave om te kunnen benoemen wat je nou precies tegenhoudt om te zijn wie je eigenlijk bent. Om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Vandaag had ik een mooi gesprek met een ondernemer die worstelt met wat hij “een stemmetje” noemt. Om te achterhalen wat zijn “stemmetje” nou precies wil en waarom, zijn we samen gaan onderzoeken waar het stemmetje over oordeelde en hoe.

Het bleek dat iedere keer dat het stemmetje naar boven kwam, met een voelbare angstreactie bij de cliënt, het ging over dingen die de cliënt voor zichzelf, of juist niet voor anderendeed. Iets “zelfzuchtigs” doen lokte een sterke veroordeling door het stemmetje uit.

Ook als de cliënt geen keuze maakte, geen actie ondernam, geen moed toonde, veroorzaakte het stemmetje een angstreactie, waardoor de cliënt fietelijk verstijfde, en zich gedwongen voelde de makkelijkere keuze te maken: Meegaan met de stroom. Meegaan met wat anderen willen.

Het gevolg van zoiets is dat je als mens bijna niets meer kunt doen zonder je ellendig te voelen, tenzij je gehoorzaamt aan wat zo’n “stemmetje” eist. En ook dan voel je je uiteindelijk niet blij.

Het oordeel van zo’n stemmetje, wat ook wel “je innerlijke criticus” wordt genoemd, vindt zijn oorsprong in gebeurtenissen in je jeugd. Ouders, leraren, autoriteiten hebben je ooit op indringende wijze gewaarschuwd, veroordeeld, bestraft, waarden en normen ingeprent. Het kan ook een enorme invloed hebben op je zelfbeeld. Als iemand je in die kwetsbare leeftijd bijvoorbeeld een “waardeloze sukkel” heeft genoemd, kun je dat de rest van je leven met je mee slepen.

Die momenten heb je vaak diep in je onbewuste opgeslagen, en het is vaak moeilijk om de herinnering aan zulke momenten terug te vinden. Soms lukt dat, en is het op verschillende manieren mogelijk er iets aan te doen met NLP-interventies. We kunnen dan bijvoorbeeld het moment opnieuw beleven en er een andere waarde aan geven.

Soms blijft het onduidelijk hoe en wanneer het precies gebeurd is. Dat is niet erg. Je kunt namelijk ook op een andere manier het stemmetje de baas worden: Door het te negeren.

Door jezelf te erkennen, je eigen waarden en normen te benoemen, en het stemmetje bewust te negeren, kun je stapje voor stapje loskomen van dat oordeel. Het kost wat tijd, maar als je consequent stopt met te reageren op zo’n stemmetje wordt het steeds zachter, en verdwijnt het uiteindelijk helemaal.

Het is heel belangrijk om je “eigen stemmetje” er voor in de plaats te zetten. Het was er oorspronkelijk om je te beschermen: In de evolutie heeft het grote (veiligheids-)voordelen als kinderen goed naar hun autoriteiten luisteren.

Naarmate je ouder wordt kun je zelf de gevaren en kansen veel beter bewust inschatten dan je ingebouwde “stemmetje”. Niemand hoeft een volwassen mens uit te leggen dat het gevaarlijk is om je vingers in het stopcontact te steken. Dat kunnen we heel goed zelf bedenken.

Heb jij dus ook last van een “stemmetje”, begin dan met het te negeren, en er je eigen waarden voor in de plaats te zetten.

Kom je er niet uit, of weet je juist heel goed wanneer jouw stemmetje ontstaan is en wil je er graag van af? Maak dan eens een afspraak. Ik help je er graag mee.

Heb een prachtige dag,

Arnoud

P.S.

Meer weten over wat er kan met NLP-coaching? Download hier mijn gratis e-book!