Jouw werkplezier is voor iedereen

Hoe behandel je jezelf eigenlijk?

Vandaag had ik een gesprek met een hip en jeugdig IT-bedrijf. Waanzinnig vooruitstrevende techniek, aansprekende producten en een leuke club jonge mensen. Leuke sfeer, ook. Je kon aan alles merken dat ze hier niet alleen lekker aan het werk zijn, maar ook veel plezier hebben met elkaar.

Het liet maar weer eens zien hoe belangrijk en productief het is dat we op het werk goed met elkaar omgaan. En dat wordt met name bepaald door de leider. De leider van een organisatie geeft het voorbeeld en de rest van de organisatie volgt het voorbeeld.

Let maar eens goed op jouw organisatie: Is jullie leider slordig? Dan komt er veel slordigheid voor. Is de leider punctueel? Dan staat punctualiteit in de hele organisatie hoog in het vaandel. Is de leider onbetrouwbaar? Dan is de organisatie dat vaak ook. Is de leider trots? Goede kans dat de organisatie ook trots is.

Je mag dat doortrekken naar jouw eigen omgeving. Je team, je gezin, je sportclub. De eigenschappen van de leidende persoon (teamleider, moeder of vader, aanvoerder) worden door de rest van de groep niet alleen geaccepteerd, ze worden ook gekopieerd.

Tel daar bij op dat iedereen wel op de één of andere manier leiding geeft aan anderen. Een bedrijf, een vereniging, een afdeling, een team, het gezin, de kinderen. Zelfs als je zegt dat je aan niemand leiding geeft, dan geef je altijd nog leiding aan je eigen leven.

Door te zijn zoals je bent, zorg je er dus voor dat anderen jouw voorbeeld volgen. En op die manier geven ze jouw voorbeeld weer door aan anderen. Het mooiste is, dat jouw eigen gedrag ook weer naar jou zelf terugkomt!

Doe ons dus allemaal een lol, en wees aardig en positief. Voor de mensen om je heen en voor jezelf.

Meer weten over jouw invloed op gedachten, gevoelens en gedrag van jezelf en anderen?

Maak eens een afspraak. Ik help je graag verder!

Heb een mooie dag,

Arnoud

P.S. klik hier voor mijn gratis e-book