Vasthouden aan wat je belemmert

Wat je tegenhoudt kan je ook beschermen

Vorige week had ik een enorm inspirerende sessie met een succesvolle ondernemer. Op de één of andere manier werk ik graag met ondernemers, ik denk omdat ik zelf ook onderneem, en dus al snel gemeenschappelijke interesses met ze heb.

Deze man, laten we hem Berend noemen, heeft een mooi bedrijf, een fijne vrouw en een leuk gezin. Financieel ook alles dik voor elkaar. Maar soms wordt hij belemmerd door de angst voor een angstaanval. Wat zegt u? Jazeker, de angst voor angst.

In de kern is angst niets om bang voor te zijn, en dat is nu juist het verraderlijke. “There is nothing to fear but fear itself”. Je hoeft nergens bang voor te zijn, behalve angst.

Uiteraard zijn we met het zwaarste deel aan de slag gegaan: Met NLP kun je angst heel goed verminderen, door in je onbewuste programmering te werken. Vaak verdwijnt een angst of fobie zelfs helemaal na een enkele sessie. Ook nu hebben we de angst die gekoppeld was aan een bepaalde situatie kunnen verminderen of wegnemen (dat moet nog blijken op de langere termijn).

Pas aan het eind van onze sessie kwamen we toe aan een vraag die vaak onverwachte diepere oorzaken blootlegt:

“Wat zou het je op kunnen leveren om vast te houden aan het probleem? Heb je onbewust redenen om aan je probleem vast te houden?”

Zoals heel vaak, schrok ook deze cliënt van de vraag. Hij zag er uit alsof ik een kwartje kon zien vallen achter zijn voorhoofd en er een lampje boven hem begon te branden.

Hij was zo gewend geraakt aan de angst, dat die hem veiligheid gaf. Veiligheid om te blijven waar je bent. Daardoor hoef je namelijk niet verder, en biedt de angst een soort schijnveiligheid, terwijl je jezelf opsluit achter de angst…

Hoe kan het dat je jaren en jaren achter elkaar bezig bent met het bouwen van een muur om jezelf tegen te houden, terwijl je niets liever wilt dan die muur afbreken zodat je weer verder kunt?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen net even anders. Maar het is te vinden in je brein. En als hij het durft, gaan we daar de volgende keer mee aan de slag.

Durf jij je eigen muurtjes af te breken?

Maak eens een afspraak. Ik help je graag verder!

Heb een mooie dag,

Arnoud

P.S. klik hier voor mijn gratis e-book: Ontdek 5 verrassende antwoorden over NLP coaching