Burn-out

Maar liefst 5% van de beroepsbevolking komt jaarlijks thuis te zitten met een burn-out. Dat leidt gemiddeld tot 242 dagen (ruim 8 maanden!) ziekteverzuim.

De jaarlijkse ziekteverzuimkosten gerelateerd aan burn-out worden volgens CBS, TNO en Arboned begroot op maar liefst 1,8 miljard!

Als ervaringsdeskundige (ik heb het helaas in 2006 mogen meemaken en heb toen 9 maanden weinig tot niets kunnen betekenen voor de wereld, mijn gezin of laat staan mezelf) weet ik maar al te goed hoe miserabel het is om zoiets mee te maken. Je loopt tegen een wereld van onbegrip aan, omdat iemand die dit zelf niet gehad heeft, zich absoluut niet kan voorstellen wat er met je gebeurt. Uiteraard geldt dit ook voor veel hulpverleners!

Als je dit leest, is de kans vrij groot dat je zelf vermoedt dat je misschien wel tegen een burn-out aan het aanlopen bent. Of dat je er middenin zit en je afvraagt hoe je ooit weer “de oude” wordt.

Ik kan je geruststellen: Je wordt nooit meer de oude. Je wordt een ander, leuker en blijer mens. Maar dat gaat niet vanzelf.

Heb je behoefte aan een goed gesprek, begeleiding naar herstel of wil je voorkomen dat “overbelasting” uiteindelijk overgaat in burn-out? Het heeft wel degelijk zin om hulp te vragen, hoe eerder hoe beter. Neem hier contact met me op.