Hoe bouw je een goed team?

Leidinggevenden weten dat hun mensen niet eerlijk tegen ze zijn. Vertellen jouw mensen je de waarheid? Dat je micromanaging (dus wantrouwen) niet voor ze werkt? Dat het niet okee is om persoonlijke gesprekken steeds uit te stellen? Dat je je afspraken niet nakomt?

Wat mensen zich helaas niet realiseren is dat het eerlijkheid zelfvertrouwen opbouwt. Op het meest basale niveau toont het vertellen van de waarheid moed, leiderschap en authenticiteit. Wat is het alternatief? Liegen, roddelen en een lafaard zijn? 

De waarheid vertellen begint bovenaan. Dus vraag jezelf af, ben je echt eerlijk? Heb je weleens gezegd: “Ik weet dat ik af en toe fouten maak en dat dat ten koste gaat van de samenwerking. Ik doe mijn best om mezelf te verbeteren.” 

Heb je een sfeer gecreĆ«erd in je bedrijf waar het vertellen van de waarheid veilig voelt?

Om een goed team op te bouwen, kun je het volgende doen: 

  • Een sfeer van openheid creĆ«ren 
  • Alles uit het verleden opruimen, dus ook roddels, pesterijen, verwijten
  • Elkaar op verantwoordelijkheid aanspreken en vertrouwen
  • Problemen binnen 24 uur oplossen

Heb je er zin in om hiermee aan de slag te gaan? Bespreek het dan eerst eens met je coach.

Plan nu je gratis kennismakingsgesprek!